Jdi na obsah Jdi na menu
 


soutěže 2008

26. 5. 2008
Požární sport v roce 2008


Rok 2008 jsme zahájili halovou soutěží v Jablonci, kde Ivan Pěnča předvedl výborný výkon - 19,03 sec.

Další kontrolní soutěž už venku proběhla v Plzni a Ivan Pěnča časem 19, 13 sec. dokázal, že letos na to bude mít. Martin Šimon mu asistoval a pomáhal s přípravou.

První pořádná prověrka nás ale čekala 24.5.2008 v Předslavicích a to okrsková soutěž v pož. sportu. Jelikož soutěž začínala již v 9, oo hod. a soutěžilo se na fotbalovém hřišti, tak to vše pod ranní rosou klouzalo. Zahájili jsme stovkami a součet 4 časů byl bezkonkurenčně nejlepší. Petr Cikhart 20,08sec, Michal Černovský 20,30 sec., Ivan Pěnča 20,90 sec., Martin Šimon 21,80 sec.a Venca Kašák 22,20 sec., normálně nic moc, ale v těchto podmínkách a na jeden pokus super. Útok jsme šli jako předposlední a čas 26, 70 sec. nebyl špatný, ale opět nám zazlobyla mašina. Celkové první místo nás tedy neminulo a měli jsme z něj upřímnou radost.

Obrazek

Hned po skončení soutěže jsme se vydali na pohárovku do Sudoměře ale tam se potvrdily obavy a mašina vypověděla službu. Celkový čas nad 36 sec na volnoběh nás vynesl na místo deváté.

7.6.se uskutečnila na krásném stadionu ve Strakonicích okresní soutěž v požárním sportu a ani my jsme nechyběli. Bohužel ze strany rozhodčích to byl ale velký propadák a tak jak jsem dřív v minulosti chválil organizaci této soutěže, musím letos změnit názor. Zřejmě si naši rozhodčí a to v celém kraji řekli, že nám soutěžákům to letos pořádně zavaří. Jejich necitlivé zásahy do pravidel požárního sportu jsou až nechutné. Výmysl s nepovolováním soutěžních košů,zákaz treter, rozměry šroubení na savicích, podle mého špatně pochopili . Vždyť nevyhovují podle nich nikomu, jen pár vyvoleným ale i ti si museli nové originální savice pokrátit. Byl jsem dokonce u toho, kdy dva rozhodčí naměřili čas na stovce kolem 23 sec. a třetí klidně hlásila 18,50sec . Toje přece dost velká úchylka ne? Pak se nemůžeme divit že stovku vyhraje závodník s časem 17,89sec. i když víme že v tom daném rozběhu doběhl jako druhý a jeho soupeř měl čas 21,28 sec. Sám nám to potvrdil ale rozhodčí se ani s ním nebavili .To potom nemusíme vážně ani trénovat když se ty časy píšou jak se jim to zrovna hodí do krámu. Ale teď už k výsledkům.

Ráno vše začalo štafetou. Naše první ve složení Černovský Michal, Kašák Václav,Cikhart Petr a Habich Michal zaběhla čas 66 sec. Druhá ve složení Pěnča Josef, Pěnča Ivan, Pěnča Milan a Cikhart Pavel udělala čas 67,62 sec což byl 1. a 2. čas ze všech soutěžících.
 Následovaly stovky. První pokusy se hlavně našim mladým nevydařily, druhé sice byly lepší ale ještě to nebylo ono.
I když v závěru vyvěsily výsledkovku s jinými výsledky než co se dělo nadráze mi víme své. Pěnča Josef 18,26 a druhé ?????? místo, Černovský Michal 19,44 a třetí ??????
místo , Pěnča Milan 19,78 čtvrté ?????? místo,
Habich Michal 20,12 sec 7., Pěnča Ivan 20,60 sec 10.,
Kašák Václav 20,66 sec.
11. , Cikhart Petr 22,82 sec 29.,
Šimon Martin s naštípnutýmy žebry 27,85 sec 59.
V součtu čtyř časů tedy 77,6 sec. a jasné 1.místo.Na řadu přišla královská disciplína- útok. Vše co jsme natrénovali jsme mohli klidně zapomenout, neboť jsme museli jít na půjčené saváky se zkráceným závitem. Třetina družstev na protest proti nesmyslným pravidlům o savácích a koších odjela domů. Také jsme o tom uvažovali ale nás čeká ještě kraj, kde chceme bojovat o republiku a tam by nás naši rozhodčí asi nepustili tak jsme nastoupili.
Útok po problémech se saváky nevyšel podle představ a tak čas 39,57 sec stačil na 3. místo
a protože jsme měli součet pořadí stejný s Přechovicemi a ti útok podle očekávání vyhráli zůstalo pro nás celkové 2. místo a postup na kraj. 

Obrazek


Krajská soutěž v požárním sportu Prachatice.

Ráno jsme vyrazili v nejsilnější sestavě co máme na krajskou soutěž do Prachatic. Opět nás tam odvezl naším furgonem Pepan. Dráha parádní překážky také, jen ten zákaz použití treter trochu snížil úroveň soutěže. Naštěstí nepršelo a tak překážky neklouzaly. Problémy jaké měli ve Strakonicích rozhodčí tady nejednou nebyly jako problémy a tak jsme zbytečně zakrátili naše saváky, které by vyhovovaly v takové podobě, jak jsme je zakoupili. Snad se to do příště vše vyjasní a pravidla budou pro všechny stejná.

Vše začalo stovkami a nám se dařilo jako již tradičně střídavě. V závěru ale součet Obrazekčasů 118,33 sec. stačil na      krásné 2. místo. Nejlépe se jako   ve Strakonicích umístil Pěnča Josef a Černovský Michal. Pěnča Josef 18,17 sec. a 2. místo, Černovský Michal 18,86 sec. a 3. místo, dále pak Cikhart Petr 19,96 sec 12., Kašák Václav 20,20 sec. 16. ,  Habich Michal 20,53 sec. 17. ,   Pěnča Milan 20,61 sec. 18. ,    Cikhart Pavel 22,33 sec. 43. ,    Pěnča Ivan 23,51 sec.

Další disciplínou byla na řadě štafeta. Jako první pojistková odběhla štafeta ve složení Černovský M, Pěnča I , Pěnča M., Cikhart Pavel a čas 69,73 sec.byl zajišťovací pro klid druhé štafety. Na závěr pak běžela naše lepší štafeta a to ve složení Pěnča J , Kašák V., Cikhart Petr a Habich Michal. Čas 64,97 sec nás vynesl na 1. místo.

Obrazek

Čekala nás tedy poslední disciplína a tou byl útok.4 Útoky družstev před námi nezměřila časomíra a tak se na závěr měly opakovat, při našem útoku klekla mašina úplně a tak na závěr opakovali všichni, což jsme přivítali s nadšením, neboť první útok nám nevyšel a Vlčák ví proč. Druhý útok jsme šli na jistotu a vyšlo to . Čas 33,07 sec nám stačil sice jen na 4. místo, ale celkový součet bodů 7 nás vynesl na stupínek nejvyšší. 1. místo bylo naše a také postup do kola dalšího tedy národního, kde se budeme snažit vylepšit naše poslední umístění.

Obrazek

 První pohárovka po krajské soutěži se pro nás konala v Drahkově a měla se hlavně vyzkoušet mašina. Mašina i přes opakovaný pokus vydržela, jan útok se trochu zadrhl. Šlo se v naprosto změněné sestavě, Neboť ze základu nemohl jak Vašík, tak pro zranění Petr. Místo Venci šel tedy jeho bratr Pepan a Petra zastoupil Milan. Milan  nedotáhl proud až na stříkací čáru a tak z větší dálky dlouho trefoval terč a tak výsledný čas 32 sec. nebyl nic moc a 17. místo. Zkouška se však ale povedla a Milan zkončil v kádi. 

Obrazek

 

Další kolo šumavské ligy se uskutečnilo 26.7 . v Přechovicích. Tam už se zúčastnila sestava stálejší a také to bylo znát I když byl nástřik terčů, tak čas 29,90 sec je na nás výborný a 12. místo je skvělé, jen tak dál ať nám i na národní ten útok konečně vyjde.

2. srpna opět šumavská liga a to v Nišovicích. Opět nám vypadl jeden člověk ( Žabák) ze stálé sestavy a tak improvizace ( Martin Š na rozdělovači) a bohužel nevyšlo to a čas 42 sec je dost špatný na sklopky. A tak 17. místo bylo nevalné umístění. Příště už se musí v plné sestavě, abychom ukázali taky co umíme za ideálních podmínek. Takhle to vypadá, že nic moc.

23.srpna soutěž v požárním útoku Řepice. I když bylo v propozicích jasně dáno, že je to soutěž jen pro dvanáctky, tak to opět neplatilo a šly tam i mašiny které snad ani nikdy nebyly dvanáctkou. Přesto jsme se z 8 družstev umístily časem 25:69 s na dvanáctku na pěkném 5. místě.

6. září obhajoba poháru ve Strakonicích. Konečně soutěž ve které soutěžily odděleně silné mašiny a dvanáctky. Jak je vidět - jde to. Kluci mákli a čas 30:64 sec na nástřiky nás vynesl na 1. místo a tedy obhajoba z loňska vyšla na 100 procent. Jako bonus nám vyšla také pivní štafeta, kterou jsme opět vyhráli. Jen tak dál.

12. září Martin zařídil trénink na stadionu SK Strakonice. Využili jsme tretry, vyzkoušeli rozdělovače na tartanu , předávky na štafetu a také rychlost na hladké stovce. Podle očekávání vyhrál Petr C. a poslední byl Milan, účel to ale splnilo , všichni zjistili jak na tom jsou rychlostně týden před republikou.

A vrchol sezony je tady. 19. září jsme se vydali zapůjčeným autobusem Zemák od JZD Hoštice na Mistrovství České republiky v požárním sportu do Přerova. Počasí bylo všechny tři dny deštivé a chladné, přesto všechno se soutěž vydařila. Přesně jak určují pravidla, tak byly povolené tretry a také saváky mohly být ty z výroby - nezkrácené. V pátek to začalo tréninkem útoků a poté nástupem na náměstí.

V sobotu to vypuklo už natvrdo stovkami. I když byla brzo ráno zima, přesto padaly časy, které bychom nečekali. Po součtu stovek jsme obsadili 13. místo a to výborným součtem 113:55 sec . Pěnča Ivan  18:08 sec. 57.místo a osobák              Pěnča Josef 18:08 sec. 58.místo , Cikhart Petr 18:36 sec. 70.místo a osobák  Černovský Michal  18:66 sec. 81.místo,  Šimon Martin  20:18 sec. 101.místo a osobák, Pěnča Milan 20:19 sec. 103.místo, Habich Michal 20:32 sec. 107.místo, Kašák Václav 20:45 sec. 108.místo.  

Obrazek

Obrazek

    

Odpoledne jsme se dali do štafety a pro nás opět rekordním časem. První štafeta udělala pojistku časem 68:85 sec.a druhá lepší čas 64:18 sec. a desáté místo, což bylo v nabyté konkurenci vynikající.

 V neděli jsme byli tedy po dvou disciplinách 11. a s velkými nadějemi jsme očekávali útoky. Jelo se na společnou mašinu což byla pro nás výhoda, jen typ mašiny jsme vyděli zase po roce. Nechtěli jsme jít na rysk, protože jsme chtěli opravit poslední místo z minulé národní a tak se vše pojistilo a výsledný čas 31:14 sec. nebyl špatný byl 11. ze všech. Po dokončení útoku jsme sice byli zklamaní, ale s odstupem času víme, že to byl dobrý útok. Vítěz měl čas 28:00 sec, takže ve třech vteřinách bylo celých 12. týmů, takže trochu víc štěstí a mohlo to být o mnoho lepší.

V celkových výsledcích jsme se tedy umístili na krásném 11. místě.

Obrazek

Obrazek