Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hasičské muzeum Hoštice

6. 7. 2007
Muzeum
 


Po přijetí Karla Čabana do sboru v roce 2003 a jeho žádosti o poskytnutí prostor pro vystavení jeho sbírky hasičských přileb,se výbor rozhodl tyto prostory mu poskytnout. A tak téhož roku bylo v létě muzeum otevřeno.
Nezůstalo však jen u přileb. Vystavuje se zde veškerá starší technika, kterou sbor vlastní a také poháry a ocenění ze soutěží v požárním sportu. Dále mají zde samostatnou vytrýnu naši členové , 20. násobný mistr republiky v požárním sportu Josef Pěnča a Ivan Moravec, loutkový řezbář,který vyřezával i pro divadlo Spejbla a Hurvínka. Některé fotografie a exponáty zapůjčili místní členové.
Další exponáty se již netýkají hasičiny, ale mají spojitost s Hošticemi, například Hoštický rodák režisér Zdeněk Troška a legenda České country Michal Tučný.
Slavnostní otevření proběhlo 1.8.2003 v hasičské zbrojnici a zúčastnili se ho jak členové SDH Hoštice, tak pozvaní hosté -starosta obce Hoštice p.Luděk Bělohlav, režisér Zdeněk Troška, starosta okresního sdružení hasičů ČMS p.Václav Císařovský, velitel HZS Strakonice p.Jaroslav Valíček a celé zastupitelstvo obce.

Muzeum je otevřeno v letních měsících a to každý den.

V  roce 2010 - je provoz muzea dočasně pozastaven, z důvodu pracovní vytíženosti  p. Čabana.

Rok 2011 a muzeum je znova i když s obtížemi ( vlhkost) otevřeno.

V roce 2018 prošlo jak  muzeum , tak část hasičárny rekonstrukcí. 
 

Obrazek

img_0043.jpg
 

 

 

 

 

 

 

10.7.2008-014.jpg

Ubytování v Hošticích na tel. 604 152 480

 

ubytovani-caban3.jpg


 



 

 

Náhledy fotografií ze složky hasičské muzeum 2006 - 07